Het is heel vervelend als je te maken krijgt met acne. Gelukkig is acne goed te behandelen door middel van een acnebehandeling bij de huidtherapeut.

Alleen een acnebehandeling is vaak niet voldoende en zullen er adviezen over zowel producten als voeding door de huidtherapeut gegeven worden. Zelfmanagement speelt ook een grote rol bij het verminderen van acne.

De meeste acneklachten komen voor bij jongens en meisjes tijdens de puberteit, tot ongeveer het 24e levensjaar. Daarna nemen meestal de klachten geleidelijk af. In de praktijk worden er ook regelmatig vrouwen en mannen gezien die op latere leeftijd acne ontwikkelen. Dit kan een andere oorzaak hebben dan alleen hormonen.

Acne ontstaat als er talg gaat ophopen in de poriën. Door bacteriën kan dit gaan uitbreiden naar omliggend weefsel en kunnen er ontstekingen ontstaan. Acne komt meestal voor op het gezicht, nek, rug en borst.

Hoe gaat een acnebehandeling in zijn werk?

Een acnebehandeling bestaat niet altijd uit 1 specifieke behandeling. Elke acnehuid heeft andere verschijningsvormen en heeft dus een andere aanpak nodig. Een acnebehandeling kan bestaan uit het ledigen (uitduwen) van de talgpropjes, het aanbrengen van een chemische peeling om de huidlaag dunner te maken, de huid camoufleren met een ‘ademende’ medische camouflage en eventueel later het behandelen van acnelittekens.

Acnetherapie zal bestaan uit meerdere behandelingen met een frequentie van 1 keer per week tot maximaal 1x per 4-6 weken.

Wanneer geschikt voor een acnebehandeling?

Pubers, jong volwassen en volwassenen die last hebben van (chronisch) acne zijn geschikt voor een acnebehandeling. Elke huidtype en elke huidskleur kan behandeld worden.

Naast de typerende symptomen zoals mee-eters (comedonen), puskoppen (pustels), rode bultjes (papels) en onderhuidse ontstekingen kan ook resterende acne met vlekjes (post inflammatoire hyperpigmentatie) en andere acnesoorten behandeld worden namelijk:

  • Ontstekingen in oksels/liezen - Hidradenitis suppurativa
  • Verhoornde haarzakjes - Keratosis pilaris
  • Acne Rosacea
  • Ingroeiende baardharen - Pseudofolliculitis barbae
  • Gerstekorrels - milia’s

Richtlijnen voor de behandeling

  • Bij het intakegesprek dient de huid schoon te zijn zodat de huidtherapeut de huid goed kan beoordelen.
  • Soms zal de huidtherapeut advies geven om ook naar een huisarts/medisch specialist te gaan. De huisarts/medisch specialist zal de acnebehandelingen ondersteunen door medicatie voor te schrijven.
  • De huidtherapeut geeft advies over thuisproducten, voeding en zelfmanagement.
  • De huid mag 4 weken voor de behandeling niet aan de zon blootgesteld worden. Hoe bruiner de huid door de zon, hoe meer risico er is op donkere en of lichte vlekken tijdens de behandeling. Dit geldt ook voor de zonnebank en zelf bruinende crèmes. Kunt u zonlicht echt niet vermijden, gebruik dan consequent een anti zonnebrandcrème met SPF30 of hoger.

Tijdens de behandeling

Bij een reinigende acnebehandeling zal de huidtherapeut eerst de huid reinigen met een cleanser. Daarna worden alle talgpropjes, pustels, mee-eters manueel verwijderd. Er wordt gebruik gemaakt van gaasjes, tissues en een klein naaldje om de huid niet te beschadigen tijdens het uitdrukken.

De huid zal gedesinfecteerd en ontvet worden om zo de fruitzuurpeeling beter in de huid te laten werken. De fruitzuurpeeling wordt aangebracht. Dit kan een prikkende, jeukende en brandende sensatie geven. Na enkele minuten wordt de fruitzuurpeeling geneutraliseerd zodat het prikkelen stopt.

Daarna wordt er nog een herstellende crème en een anti-zonnebrandcrème spf50 aangebracht op de huid.

Advies nabehandeling

  • Na de behandeling zal de huid rood zijn en bobbelig aanvoelen. Dit trekt meestal na een aantal uur weg.
  • Er kunnen wat velletjes/korstjes na 2 dagen op de huid ontstaan. Belangrijk is om hier niet aan te krabbelen of te scrubben waardoor er meer kans bestaat op littekenvorming.
  • Om het ontstaan van risico’s of complicaties te verkleinen wordt er geadviseerd om de huid niet bloot te stellen aan de zon/zonnebank en dagelijks een anti zonnebrandcrème spf30-50 te gebruiken. Zo wordt er voorkomen dat er donkere of lichte vlekken ontstaan.
  • Medicatiezalf zoals benzoylperoxide enzovoort kan beter een dag na de behandeling niet gebruikt worden.

Verwachte resultaat

Direct na de behandeling zal de huid gladder aanvoelen, poriën schoon zijn en talgpropjes niet meer aanwezig zijn.

Omdat acne vaak van binnenuit wordt ontwikkeld zullen er meerdere behandelingen nodig zijn om acne onder controle te krijgen. Per persoon verschilt de frequentie van de behandelingen omdat elke acnehuid anders is. In sommige gevallen kan het zijn dat de acneklachten niet helemaal verdwijnen en dat er af en toe nog wel eens een puistje ontstaat. Ondanks dat zal er zeker een groot verschil worden bereikt door acnetherapie.

Kosten en vergoeding

Acnetherapie wordt doorgaans vergoedt vanuit de aanvullende verzekering. Normaliter is er geen verwijsbrief nodig voor behandelingen van acne bij de huidtherapeut, tenzij er anders staat beschreven in de polisvoorwaarden van de verzekering. De hoogte van de vergoeding is verschillend en kan per jaar zijn of eenmalig.

Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor vragen over uw polis.

Locatie en contact

Heeft u vragen en/of wilt u een afspraak maken
dan kan dat door te bellen of mailen.

Huidtherapie Breevaart is gelegen midden in Almkerk en
in Werkendam en er is voldoende ruimte om te parkeren
indien u met de auto komt.

Zowel de praktijk in Almkerk als Werkendam zijn rolstoeltoegankelijk en de behandelruimtes zijn gevestigd op de begane grond.

Knotwilg 2A
4286 DE Almkerk

Raadhuislaan 2-055
4251 VS Werkendam

Telefoon     06 - 122 798 13
E-mail     info@huidtherapiebreevaart.nl

Adres & Contact

Knotwilg 2A
4286 DE Almkerk

Raadhuislaan 2-055
4251 VS Werkendam

☞   info@huidtherapiebreevaart.nl
☏  06 - 122 798 13

Openingstijden

De praktijk is geopend van maandag tot en met vrijdag en er wordt uitsluitend behandeld op afspraak.

//