Overmatige gezichtsbeharing kent verschillende oorzaken namelijk door hormonale disbalans, medicatie en erfelijke aanleg. De meest voorkomende overbeharingsproblemen zijn hirsutisme en hypertrichose.

Bij hirsutisme ontstaan er haren bij vrouwen op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen haargroei hebben. 

Hypertrichose wordt aangeduid als bovengemiddelde haargroei op plaatsen waar normaal al haren groeien.

 

 

Hoe werkt elektrisch epileren? 

Elektrisch epileren is het definitief ontharen door middel van een dun naaldje, die voorzichtig in het haarzakje langs de haar wordt gebracht. Vervolgens wordt er enkele seconde lichte stroom gegeven die er voor zorgt dat er door middel van warmte het haarzakje wordt vernietigd. De haar wordt met een pincet verwijderd. Of het haarzakje geen nieuw haartje meer kan produceren ligt aan de haargroeifase.

Er zijn 3 verschillende haargroeifases waarbij elektrisch epileren alleen effectief is als de haren zich in de ‘anagene fase’ bevinden. In de ‘anagene fase’  zit de haar vast aan de wortel van het haarzakje. Dit is echter niet te zien vanaf de buitenkant van de haar waardoor er dus meerdere behandelingen nodig zijn om de haren te verwijderen.

Wanneer geschikt voor elektrisch epilatie?

Dunne, blonde, grijze of rode haren zijn geschikt voor elektrische epileren. Ook na sessies laserontharing waar restbeharing is blijven staan kan door deze methode verder behandeld worden. 

Elektrische epilatie is geschikt voor alle huidtypen en alle soorten haren op kleine oppervlakten. 

Verschillende aandoeningen kunnen ook door elektrisch epileren behandeld worden namelijk: haargroei op een transplantaat, overbeharing bij transgenders en ingroeiende haren in de baardstreek (Pseudofolliculitis barbae) bij mannen.

Richtlijnen voor de behandeling 

  • Bij het intakegesprek dienen de haren goed zichtbaar te zijn voor beoordeling of de haren geschikt zijn voor de behandeling. De haren mogen 4 weken voor aanvang van de eerste behandeling en tijdens de gehele behandelperiode niet geharst of geëpileerd worden. Dit verstoort de haargroeicyclus omdat er dan geen haartje meer in het haarzakje zit.  
  • Het is noodzakelijk voor de behandeling dat de haren zichtbaar zijn voor de huidtherapeut. De haren moeten lang genoeg zijn om met een pincet te kunnen pakken. Daarom is het van belang dat u minimaal 4 dagen voorafgaand aan de behandeling de haren niet scheert of knipt. 
  • Wanneer er tijdens de behandelperiode een koortslip ontstaat, antibioticakuur gebruikt wordt of een zwangerschap optreedt kan er op dat moment geen behandeling plaats vinden en zal dit gemeld moeten worden bij de huidtherapeut. 
  • De huid mag 4 weken voor de behandeling niet aan de zon blootgesteld worden. Hoe bruiner de huid door de zon, hoe meer risico er is op donkere en of lichte vlekken tijdens de behandeling. Dit geldt ook voor de zonnebank en zelf bruinende crèmes.  Kunt u zonlicht echt niet vermijden, gebruik dan consequent een anti zonnebrandcrème met SPF30 of hoger. 

Tijdens de behandeling

Er zal eerst gevraagd worden of er verandering is in gebruik van medicatie of andere bijzonderheden. Daarna wordt de huid gereinigd met huidalcohol 70%. Het pijnpunt wordt bij iedere patiënt afzonderlijk gemeten, waardoor de behandeling nauwelijks pijnlijk is. De huidtherapeut zal met het dunne naaldje in de haarfollikel glijden en een beetje stroom geven. Daarna wordt de haar eruit gehaald met een pincet. Dit kan een warm gevoel geven en de huid zal wat rood worden. 

Het haarzakje heeft een natuurlijke opening in de huid, dus er hoeft niet in de huid te geprikt te wordenDe omringende huid blijft intact. 

Na afloop wordt er een verkoelende crème en zonnebrandcrème aangebracht.

De duur van een behandeling varieert van 15 tot 45 minuten. Dit is afhankelijk van het aantal haren in het te behandelen oppervlak.
 

Advies nabehandeling 

  • Na de behandeling kan de huid rood en gezwollen zijn. Er mag gekoeld worden met een coolpack en een handdoek om de warmte op de huid te koelen. De huidreactie verdwijnen na enkele uren tot enkele dagen. 
  • Bij roodheid van de huid kan er beter enkele dingen vermeden worden namelijk; make-up, zwemmen, sauna, sporten, scrubben en een chemische peeling. 
  • Om het ontstaan van risico’s of complicaties te verkleinen wordt er geadviseerd om de huid niet bloot te stellen aan de zon en dagelijks een anti zonnebrandcrème spf30-50 te gebruiken. Zo wordt er voorkomen dat er donkere of lichte vlekken ontstaan.  
  • Na iedere behandeling zullen de haren weer gaan groeien en na meerdere behandelingen komen er steeds minder haren terug. Ook zullen de haren dunner en minder stug zijn.
  • Tussentijds mag u de haren knippen of scheren maar niet epileren of waxen 
  • Mogelijk ontstaan er korstjes en of blaarvorming op bepaalde plaatsen. Ook kan het wat jeuken. Belangrijk is niet aan de korstjes krabbelen om littekenvorming te voorkomen. 

Verwachte resultaat

Bij elektrisch epilatie wordt er haar voor haar gewerkt. Dit betekent dat deze methode langer duurt dan bijvoorbeeld laserontharenIn het begin zal de behandelfrequentie hoger liggen dan wanneer er al een aantal behandelingen zijn geweest omdat de haren in het begin sneller terug groeien. Naar mate de behandelingen vorderingen zullen de haren verminderen 

Er dient wel rekening gehouden worden met het feit dat er in het lichaam slapende haarzakjes aanwezig zijn, die aangewakkerd kunnen worden door bijvoorbeeld de overgang, bepaalde medicijnen en het ouder worden. Om een goed resultaat te behouden wordt er geadviseerd om jaarlijks een onderhoudsbehandeling te ondergaan.  

De behandelperiode is per persoon verschillend en kan helaas niet van te voren voorspeld worden door de huidtherapeut. Een behandelperiode kan variëren van zes maanden tot twee jaar. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid haar, de oorzaak van de haargroei en de haargroeifase. Tijdens de behandelingen wordt de voortgang regelmatig met u geëvalueerd.

Kosten en vergoeding

Elektrisch epileren bij vrouwen in het gelaat wordt in de meeste gevallen gedeeltelijk of geheel vergoedt vanuit de aanvullende verzekering. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden. Bij huidtherapie Breevaart betaald u eerst de behandeling waarna u daarna de rekening kan indienen bij uw verzekering.  

Locatie en contact

Heeft u vragen en/of wilt u een afspraak maken
dan kan dat door te bellen of mailen.

Huidtherapie Breevaart is gelegen midden in Almkerk en
in Werkendam en er is voldoende ruimte om te parkeren
indien u met de auto komt.

Zowel de praktijk in Almkerk als Werkendam zijn rolstoeltoegankelijk en de behandelruimtes zijn gevestigd op de begane grond.

Knotwilg 2A
4286 DE Almkerk

Raadhuislaan 2-055
4251 VS Werkendam

Telefoon     06 - 122 798 13
E-mail     info@huidtherapiebreevaart.nl

Adres & Contact

Knotwilg 2A
4286 DE Almkerk

Raadhuislaan 2-055
4251 VS Werkendam

☞   info@huidtherapiebreevaart.nl
☏  06 - 122 798 13

Openingstijden

De praktijk is geopend van maandag tot en met vrijdag en er wordt uitsluitend behandeld op afspraak.

//