Steunkousen oftewel therapeutische elastische kousen worden geadviseerd wanneer er vochtophopingen (oedeem) ontstaan in beide benen, 1 been of arm. Dit kan komen door een doorgemaakte trombose, trauma, wondroos (erysipelas), spataderen en na behandeling van kanker (lymfoedeem).
Ook kan een elastische kous preventief gedragen worden wanneer er een lange vliegreis gemaakt gaat worden, bij het uitvoeren van een staand beroep of tijdens een zwangerschap.

Een elastische kous geeft steun en druk aan de ledemaat en zorgt ervoor dat het oedeem niet erger wordt en stabiel blijft.

Het aanmeetproces
Allereerst krijgt u een doorverwijzing van uw arts voor het aanmeten van therapeutische elastische kousen. U kunt met deze doorverwijzing een afspraak maken bij ons in de praktijk of indien gewenst (kosteloos) aan huis. 

Het aanmeten gebeurt doorgaans in de ochtend, aangezien de ledematen dan nog het dunst zijn. Gedurende de dag zien wij vaak dat er meer vochtophopingen ontstaan. Wanneer er erg veel oedeem aanwezig is, zal er eerst gekozen worden om het been/arm te zwachtelen waardoor het oedeem minder wordt.

Tijdens het aanmeten zal met u besproken worden hoe de kous eruit gaat zien. Er zijn verschillende mogelijkheden namelijk;

- Wat voor boord erop gezet moet worden
- De kleur van de kous
- Wat voor materiaal de kous gaat worden
- Of een gesloten of open teen het beste past
- De lengte van de kous
- Welke drukklasse het beste geschikt is voor het aangemeten deel

Daarna zal de elastische kous besteld worden, en in de fabriek gebreid worden. Dit proces duurt vaak ongeveer 2 weken.

Na deze 2 weken zal er een pas-afspraak met u gepland worden. De kous wordt gepast, en u krijgt uitleg over hoe de kous het beste te dragen en te behandelen.

Samenwerking
Wij werken nauw samen met de ergotherapeut die kan worden ingeschakeld wanneer het aan/uittrekken van de kous niet makkelijk gaat door bijvoorbeeld klachten aan de handen of rug.

De ergotherapeut kijkt samen met u welke aantrekhulpmiddel het beste schikt om uw kous aan of uit te trekken.

Vergoeding
U krijgt vanuit de basisverzekering 2 paar therapeutische elastische kousen per 12 maanden vergoed. Er dient wel een verwijsbrief van de (huis) arts ingeleverd te worden. Huidtherapie Breevaart heeft met iedere zorgverzekeraar een contract afgesloten.

Let op: Het eigen risico wordt eerst verrekend wanneer dit nog niet is verbruikt.

 

Locatie en contact

Heeft u vragen en/of wilt u een afspraak maken
dan kan dat door te bellen of mailen.

Huidtherapie Breevaart is gelegen midden in Almkerk en
in Werkendam en er is voldoende ruimte om te parkeren
indien u met de auto komt.

Zowel de praktijk in Almkerk als Werkendam zijn rolstoeltoegankelijk en de behandelruimtes zijn gevestigd op de begane grond.

Knotwilg 2A
4286 DE Almkerk

Raadhuislaan 2-055
4251 VS Werkendam

Telefoon     06 - 122 798 13
E-mail     info@huidtherapiebreevaart.nl

Adres & Contact

Knotwilg 2A
4286 DE Almkerk

Raadhuislaan 2-055
4251 VS Werkendam

☞   info@huidtherapiebreevaart.nl
☏  06 - 122 798 13

Openingstijden

De praktijk is geopend van maandag tot en met vrijdag en er wordt uitsluitend behandeld op afspraak.

//